Information om akne, bumser og hvordan det opstår og hvordan det behandles.

Hvad er akne?

Akne, også kaldt acne vulgaris er en helt almindelig hudsygdom, sygdommen rammer næsten alle unge i puberteten. Det er den meste almindelige hudsygdom, og omkring 85% af alle folk får akne på et eller andet tidspunkt i deres liv. Typisk når man er mellem 12 og 25 år. Der er ikke rigtig nogen kur på akne, men der er måder at kontrollere det på. Det der skyldes selve bumsen er betændelse i de små talgkirtler. I taglkirtlerne sidder vores små ansigts hår, og det er i disse der kommer betændelse, enten fordi at de er tilstoppet, blokeret eller fyldt med vores egen naturlige olie (sebum), døde hud celler eller bakterier, og derved en bums. For de fleste så vil man nå sit akne sværhedsgrad når man er 19 år, efterfølgende så vil de forsvinde naturligt stiller og roligt. Det skal dog siges at visse personer oplever at de har akne helt frem til de er 40 år. Desuden er det ikke unaturligt at kvinder oplever en stigende grad af akne før deres menstruation og under deres graviditet.

Hvorfor får man bumser?

Når vi kommer i pebureteten så sker der en øget produktion af et kønshormon ved navn adrogen. Det stimulerer talgkirtlerne til at producere endnu mere hudfedt(sebum). Bumserne opstår på grund af en hudbakterie ved navn Propionebacterium acnes, den lever af hudfedt. Når den nedbryder hudfedt dannes der nogle affaldsstoffer og fedtsyrer, der irriterer talgkirtlen, så opstår der betændelse i den og derved kommer der en bums. Det er også derfor at hvis vores ansigt er fyldt med bakterier, fedt eller sved så vil der komme en masse bumser frem.

Hvad kan gøre at man får flere bumser?

Der er en ting man skal gøre sig klart, det er at hvilke faktorer der gør at man får værre akne afhænger af person til person. Som hovedregel så skal man huske på at hvis huden bliver irriteret så dannes der bumser.

Når det er sagt så er der nogle generelle ting der gælder for de fleste.

 • Hvis man arbejder i et miljø der er fugtigt, eller med olie, fedt og andre kemikalier. For eksempel hvis du arbejder i et køkken over en friture.
 • Hvis man er stresset, for eksempel på grund af skolen eller arbejdet.
 • At man kradser i sine bumser med beskidte hænder, derfor skal du altid vaske hænder hvis du absolut skal røre dig selv i ansigtet.
 • Som nævnt før, så hos kvinder når de har deres menstruation
 • Dårlig hudpleje kan give bumser, ja du læser rigtigt!
  • Hudplejeprodukter er et fantastisk værktøj til behandling af bumser, når det bliver brugt korrekt. Mange produkter er alt for stærke imod din hud, og udtørre den bare, hvilket får din hud til at producere endnu mere naturlig fedt. Det kan godt virke som om et skarp produkt hjælper ved at fjerne en enkelt bums, men sammentiedigt så irriterer huden og der dannes endnu flere bumser.
   • Derfor er det godt at bruge produkter der ikke indeholder alkohol, parfume eller farvestoffer.
  • Jo mere simpel din rutine er til at pleje din hud og skånsom, jo bedre er den.
 • Mange mener at mælkeprodukter på grund af dets indhold af hormoner gør at du får flere bumser. Der er ikke fortaget nogle officiel undersøgelser om dette, men mange mennesker har minimeret deres mælkeforbrug og derved opnået en mere ren og klar hud.
  • Vælger du at minimere mælkeprodukter kan du til fordel bruge mandel, soja, ris eller havremælk.

Hvordan behandles akne og bumser?

Burde du gå til lægen?

Andre muligheder?